Spring til hovedindhold

Vi støtter Røde Kors!

Vi støtter Røde Kors!

Millioner af børn og voksne er allerede flygtet ud af Ukraine, og endnu flere er drevet på flugt inde i landet. På flugt fra bomberne og kampene – og fra frygten for at miste deres liv. De har søgt tilflugt i kældre og på togstationer, før de har grebet det mest fornødne – hvis de overhovedet har fået noget med – og er flygtet til det, de håber, er sikkerhed.

Kvinder har taget afsked med deres mænd, mødre med deres sønner, børn med deres fædre. De ved ikke, om de nogen siden ser hinanden igen.

I alt er over 12 millioner mennesker drevet på flugt.

Flere hundredtusind civile er dog ikke nået væk. De sidder på tredje måned forskanset fra kampene, som finder sted lige uden for deres dør. De er for længst løbet tør for mad, vand og medicin og kan ikke slippe ud, fordi de humanitære korridorer har vist sig at være ekstremt svære at oprette og opretholde.

Vi har set en voldsom brutalitet, og kampene har allerede krævet mange, mange uskyldige ofre. Som dagene går, frygter vi, at mange flere børn og voksne vil miste livet.

Vi er vidner til en eskalerende humanitær katastrofe i Ukraine. Konsekvenserne af kampene er allerede enorme – behovet for hjælp lige så. Og det bliver ved med at stige de kommende uger og måneder.

Millioner af mennesker mangler alt. Røde Kors har etableret og driver en af hovedforsyningslinjerne af nødhjælpsvarer ind i Ukraine, og vi er ansvarlige for lager, modtagelse af nødhjælpsvarer og at videresende nødhjælpsvarer til dem, der er hårdest ramt. Det drejer sig især om helt basal nødhjælp som mad, vand, hygiejnepakker og tæpper. Vi arbejder også på muligheden for at uddele kontantbeløb til de mange på flugt. Dermed kan de selv købe ting, de mener, de har allermest brug for de steder, hvor det fortsat er muligt at købe mad og andre fornødenheder.

Røde Kors yder også psykisk førstehjælp og psykosocial støtte til børn og voksne, som lever på flugt, angste for deres kære, bekymrede for fremtiden. Vi har oprettet tryghedszoner for børn i de modtagecentre, hvor de internt fordrevne bor. Her kan de nogle timer om dagen få et frirum. Her kan de mødes med andre børn, få nye venner, lege, tegne og for en stund tænke på noget andet.

Røde Kors arbejder dag og nat og fortsætter hjælpen i Ukraine og nærområderne og ved grænserne til nabolandene – og vi bliver, så længe der er brug for vores hjælp.